sitemapsitemap

[分享]新手8吋保濕缸(附加設缸過程)

各種有關水陸景、保濕缸景的相關討論及造景相片分享;
亦包括相關的製造過程、物料準備, 以及各國網站及相關書藉的介紹!

版主: 版主管理群

文章Tony » 週二 1月 9, 07 21:25

HarryPlanter 寫:咁我就單刀直出。
我個缸無乜水氣(唔知正唔正常架)。可能因為我塊玻璃 (Sky light)唔係全封密,可以透氣。
有水氣只是在噴完水後先有,第二朝就無晒。不過夏天或春天濕度高時就唔知。

我再入...
sorry, out out 地... 唔明點為之 SKY LIGHT..
唔係密封應該係個原因..
我個龜缸得兩吋水..
原裝塊玻璃有吋半空間 :arrow: 無水氣
加多塊玻璃疊上面, 有一兩分罅位 :arrow: 朦查查有水氣
仲有就係要開燈先會有水氣.. 應該係令到缸內溫度較出面暖的關係..
我呢個比新手更新手既估計..
苔蘚類係潮濕既環境應該會生長得更美.. :roll:
(我無話呢家唔美.. 唔好過我一棟呀下.. :twisted: )
圖檔
頭像
Tony
長翅的酋長
長翅的酋長

文章good-old-times » 週二 1月 9, 07 22:21

好美的小景!真是高手如雲,向Harry兄學習了。
最後由 good-old-times 於 週二 1月 9, 07 22:32 編輯,總共編輯了 1 次。
good-old-times
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章good-old-times » 週二 1月 9, 07 22:25

恕在下多一句嘴:缸中的“星型水苔”好像是分布于廣東、福建、台灣一帶的Polytrichastrum formosum(台灣擬金發藓)。
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章HarryPlanter » 週三 1月 10, 07 0:01

Tony
我講的Sky Light 即係天窗。
完全密封應該是有水氣,但在大自然環境是不會密封的。
天氣乾燥時便得閑噴多兩下水囉。而且缸底永遠都會有一兩cm水。水從底部蒸發上去亦會使空氣潮濕。不過如果成日都濕到睇唔到個景,咁造黎做乜。
大佬呀,唔好問咁深喇。我係新仔乜都唔識嫁?要問梗係問D師兄喇 :-D

good-old-time

利害!咁都比你搵到。上網睇過Polytrichastrum formosum。係幾似,不過我的顏色比較深色。唔知有冇我D咁細棵直徑8mm左右。
"一起推動水族設景潮流, 集思廣益, 雅俗共賞。"
圖檔
http://www.cau-aqua.net
施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高
頭像
HarryPlanter
厚白的禁入
厚白的禁入

文章Justin Law » 週三 1月 10, 07 1:20

水草造景已經好勁, 仲玩埋水陸景? :lol: :lol:
出年AGA水陸景組, 香港又多一個希望啦~ :-D :-D
頭像
Justin Law
鮮艷紅蝴蝶
鮮艷紅蝴蝶

文章HarryPlanter » 週三 1月 10, 07 1:30

Gohan
冇法喇,水草造景咁多猛人,希望出年搵多個花牌掛下啫! :mrgreen:
圖檔
施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高
頭像
厚白的禁入
厚白的禁入

文章good-old-times » 週三 1月 10, 07 1:50

這麽說來,應該考慮東亞小金發藓(Pogonatum inflexum)的可能性,即日本人所謂“小杉苔”。東亞小金發藓是金發藓科小金發藓屬植物。叢集群生,多硬挺,綠色或暗綠色。莖直立,不分叉,長達5-6 厘米,基部密生紅棕色假根。葉幹燥時貼莖,或上部向內卷曲,濕潤時傾立;基部卵形或闊卵形,呈半鞘狀,上部呈闊披針形,漸尖;葉邊平直,由2-3 個細胞組成;中肋長達葉尖,一般有4-6 個細胞,頂細胞內凹。雌雄異株。雄株較小,成熟時頂端形成著生多數紅棕色盤狀雄苞,次年萌生新枝。雌株頂端著生由細長蒴柄伸出的孢蒴,並被覆密生黃色纖毛的蒴帽。

擬金發藓屬于金發藓科金發藓屬,該屬外型猶如松杉類幼苗,葉較硬挺,具多層細胞。與東亞小金發藓很像。

金發藓科植物的葉子顔色會隨著光照強弱而有深淺的變化,色澤也會隨環境的光照變化(比如,光照弱而少會使葉子顔色更綠),葉子形狀和大小也會隨著光照、濕度和養分的變化而有所變化;莖本身有初步輸導組織中軸的分化,隨著生長成熟由基部向上逐漸透出紅棕色。
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章HarryPlanter » 週三 1月 10, 07 13:19

看樣子Pogonatum inflexum是比較相似。
原來咁多人對一棵小小的草都咁有研究,日本網更圖文並茂。
失覺!失覺!
圖檔
施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高
頭像
厚白的禁入
厚白的禁入

文章alanchan » 週四 1月 11, 07 12:35

嘩... 大哥....保濕缸你都撈埋.... :mrgreen:
係咪8吋黎架...定你帶幾塊玻璃到郊外影架咋? :mrgreen:
頭像
alanchan
可愛的新燈
可愛的新燈

文章keisuke » 週四 1月 11, 07 13:25

harry...
係個缸好正喎...夠曬自然...
特別欣賞比例上的配合...做得很好... :-)
keisuke
紫藍花獅頭
紫藍花獅頭

文章sean » 週四 1月 11, 07 13:59

多得蝦叔這個小小的作品,將一眾水草造景高手都引來!(連k哥都趁下熱鬧)如果你地都玩埋水陸景就好囉!! :-D
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章肥Arthur » 週五 1月 12, 07 13:24

:shock: ....................太正喇.
去左幾日旅行番黎, 呢個水陸板毒左好多好多呀.
harry哥真係超勁, 8"缸都整到禁有層次, 苔蘚又健康, 流晒口水呀......
我估好多網友睇完呢個post都開始動手set缸喇.
圖檔

職業原無貴賤,只要安心務正,就是他剃頭、唱戲、縫衣裳不算低下;

品格應分高下,若是任意胡來,哪怕你作官、為宦、當皇帝照樣骯髒。
頭像
肥Arthur
紫藍花獅頭
紫藍花獅頭

文章waynesham » 週五 1月 12, 07 13:57

肥Arthur 寫::shock: ....................太正喇.
去左幾日旅行番黎, 呢個水陸板毒左好多好多呀.
harry哥真係超勁, 8"缸都整到禁有層次, 苔蘚又健康, 流晒口水呀......
我估好多網友睇完呢個post都開始動手set缸喇.

你錯啦!! 我估好多網友睇完lee 個post 之後,係封缸就真.......hahah :)
蝦仔......你連水陸景都玩,咁我地下年AGA 報咩野好呀!!
頭像
waynesham
金黃的金膠
金黃的金膠

文章Cliff Hui » 週五 1月 12, 07 19:24

好靚呀!! 保濕缸植物的種植我唔係好識... 所以唔係好識俾意見....
用水中景的欣賞方法.... 個layout真係好高手, 石, 草及背景的色及紋理都是好細心...
8吋缸有咁多過層次, 真係令人佩服.

我想問..... 冇生物,冇過濾.... 有沒有清潔上的問題架?? (sorry,我唔識,如果問傻, 請見諒 :wink: )
頭像
Cliff Hui
可愛的新燈
可愛的新燈

文章Justin Law » 週五 1月 12, 07 21:04

HarryPlanter 寫:Gohan
冇法喇,水草造景咁多猛人,希望出年搵多個花牌掛下啫! :mrgreen:

LOL~~出年我轉做評審的話咪少一個人lor~
哦, 我知啦, 你想拿多個水陸缸獎, 咁出年就keep住有番咁多個獎啦~哈哈~~ :lol: :lol: :lol: :lol:
頭像
Justin Law
鮮艷紅蝴蝶
鮮艷紅蝴蝶

上一頁下一頁

回到 水陸景緻 - (水陸景討論與圖片區)

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客