sitemapsitemap

[分享]新手8吋保濕缸(附加設缸過程)

各種有關水陸景、保濕缸景的相關討論及造景相片分享;
亦包括相關的製造過程、物料準備, 以及各國網站及相關書藉的介紹!

版主: 版主管理群

[分享]新手8吋保濕缸(附加設缸過程)

文章HarryPlanter » 週二 1月 9, 07 0:51

各位師兄
這是小弟的第一個8吋保濕缸,請多多指教!

引發我做這個缸的靈感是源於喜歡綠色的水苔,好像一片大自然的草地,生長得又慢。
這個缸基本上不用怎樣打理,用兩支 T5便足夠。
底層已鋪了一些石春以便梳水。
平時缸頂會蓋上一塊透明玻璃,減少水份流失起保濕作用。因此水也揮發得很慢。
隔一兩天噴一下水便足夠,見水少便加一點水。
由於底部泥土不多,石頭是預先用玻璃膠黏在缸底,避免倒下。
植物生長都不見有問題,唯一是 “地球芒”最初不適應,部份亦更換過。三角莫絲亦己轉為水上葉。
生在峭壁旁的小樹不知真名為何。賣花的人叫它做 “白雪公主”….真搞笑 :-D

這個缸set於 06年11月,相信可以順利過渡到夏天。
如果有些步驟小弟出錯將會出現問題,請各師兄提出和指教。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
最後由 HarryPlanter 於 週一 1月 15, 07 2:51 編輯,總共編輯了 1 次。
"一起推動水族設景潮流, 集思廣益, 雅俗共賞。"
圖檔
http://www.cau-aqua.net
施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高
頭像
HarryPlanter
厚白的禁入
厚白的禁入

文章sammycai » 週二 1月 9, 07 1:15

:-P 好正哇!!!
如夢令
曾經年少輕狂,
不識兒女情長。
遊戲花叢中,
留下多少心傷。
牛郎,牛郎,
恥笑我般少郎!
頭像
sammycai
不一樣迷宮
不一樣迷宮

文章eric cheng » 週二 1月 9, 07 2:46

嘩......:roll: 嚇死人咩!!缸水清到甘....新手兩字好似唔係好關你事wor..:mrgreen:

大自然縮寫......勁

千年千層石haha~~最初識你用到宜家....掂. :wink:
頭像
eric cheng
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章lam_lamlam » 週二 1月 9, 07 9:20

一個8吋缸都做得咁細緻detail,
整成個大自然的縮影咁...
真係正到甩look~~無得頂 :drinking: !!
頭像
lam_lamlam
紫藍花獅頭
紫藍花獅頭

文章sean » 週二 1月 9, 07 9:52

隔左好長的一段時間,足之都再有草景高手玩水陸景喇!!!Harry哥,好正呀!!景靚(選用千層石質感好好),植物又健康,相就唔洗講影得好好.要教教小弟點樣影水陸相哦!!

想問:
1-係邊度搵到咁多種苔蘚呢?品種好豐富哦!好少係花墟見到咁多種.

2-水係用水喉水(經處理?),定係蒸餾水?

3-需要施肥嘛?
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章funmei » 週二 1月 9, 07 10:13

好靚呀........完全發揮到 Harry 兄喜愛模仿大自然既特色. :-D
期待更多既作品. :cool: :cool:
頭像
funmei
豪氣的帝王
豪氣的帝王

文章taktakb » 週二 1月 9, 07 10:23

嘩蟹~好靚呀 :shock:
奉承說話無謂多講, :-)
一於以"新手"為目標 :evil:

HarryPlanter兄,有無d開缸教學,
等我d"新新手"跟住黎做 :twisted:

點解HarryPlanter兄一出手就咁正,
我學左成年都比人話放缸糷泥係屋企 :cry:
頭像
taktakb
金黃的金膠
金黃的金膠

文章chanet » 週二 1月 9, 07 13:02

有冇過程
好正
chanet
舞動的湖柳
舞動的湖柳

文章awth » 週二 1月 9, 07 13:26

So nice!!! :-P
頭像
awth
琴尾的伊仔
琴尾的伊仔

文章鯛兄 » 週二 1月 9, 07 13:37

呢個缸相信會毒到唔少人,8"缸可以做到咁多層次的確唔簡單,
難度今年打算雙向發展嗎? :mrgreen:
其實玩保濕缸最難是搜集植物,唔似玩水草可以出魚街話買就買 :roll:
harry你是否平時執執埋埋d好野來呀 :!:
黎明前是最黑暗的,機會只會留給有準備的人!
09-10年大家要共渡時艱!
頭像
鯛兄
水族田園
水族田園

文章HarryPlanter » 週二 1月 9, 07 13:40

正如小弟所講,這個保濕缸只是一時之興。發覺鮮水苔是一種美麗的草皮,而在潮濕的環境之下才會生長。(可借不可以轉水否則己成了我水草缸中景物)。這個缸亦大部份以造景為主題,因此,之前亦沒有對各種植物的生態先作了解,只是估估下。能夠生存至今己是很幸運。

在我們的日常生活中很多大自然景物都很吸引。如能吸收,融入造景中實是一大挑戰。不管是水草缸,水陸缸或保濕缸,如要造好個景就必需考慮到比例和分佈。很多朋友,只求喜歡不管大小都放在一起造出來只會是一個養草缸而不是一個造景缸。例如 sean兄的 “香港石澗景”便令我們嘆為觀止。

Sammycai, 芬妹
謝謝欣賞。

Eric 兄,
說到水陸景,你是我們的偶像啦!
水陸缸以前都有造過,保濕缸都係第一次,都算新手掛。

Lam_lam
你都整番個丫。
真係好似件擺設,乜都唔使(無CO2,無過濾)。

Sean 兄
第一次在此與你碰面,多謝你的讚賞。

由之前水草缸開始到水陸景,你一直都是我們的偶像。你所造的都一絲不苟、認真和深入。
一) 缸中下半部的草都是從溪澗旁邊拾回來的。如:星型水苔、迷你凰尾苔、類似稻穗的小草、帶有菁苔的石等。所以在花墟是找不到的。
二) 水一般都係用水喉過濾水。是不是用蒸餾水會好D?
三) 在補允水份時久不久加一些10元一支的液肥。亦有將液肥稀釋在入在噴水胡水中。

Taktakb,chanet
等我先整理一下,會在CAU中發表
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
圖檔
施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高
頭像
厚白的禁入
厚白的禁入

文章GL » 週二 1月 9, 07 14:05

非常不錯的保濕缸造景......好有水景feel......正! 拎去參賽話係水中景(抽走前景水), 都會有人會相信!

snap 也影得好美....再讚!

其實真係要好似o甘造.........好多人都可以家中整翻個(當然要好多做多試至會好似蝦叔個缸o甘樣啦).....一個美麗的家中擺置!
新的開始
頭像
GL
水族田園
水族田園

文章sean » 週二 1月 9, 07 14:29

HarryPlanter 寫:Sean 兄
第一次在此與你碰面,多謝你的讚賞。

由之前水草缸開始到水陸景,你一直都是我們的偶像。你所造的都一絲不苟、認真和深入。
一) 缸中下半部的草都是從溪澗旁邊拾回來的。如:星型水苔、迷你凰尾苔、類似稻穗的小草、帶有菁苔的石等。所以在花墟是找不到的。
二) 水一般都係用水喉過濾水。是不是用蒸餾水會好D?
三) 在補允水份時久不久加一些10元一支的液肥。亦有將液肥稀釋在入在噴水胡水中。

Taktakb,chanet
等我先整理一下,會在CAU中發表

蝦叔做乜咁大頂高帽彈返過o黎!! :oops:
你提及的"水喉過濾水",係唔係=RO水?係就同蒸餾水一樣.
教學就算唔係呢度發表,到要俾條link呀!!!(最好係呢度發表啦,集中d嘛. :-D)
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章Tony » 週二 1月 9, 07 17:55

大家咁熟.. 單刀直入...
據我呢個比新手新手既見解... :mrgreen:
見人地D 保濕缸通常都好大濕氣/倒汗水..
請問蝦佬你會唔會有同樣情況呢?
圖檔
頭像
Tony
長翅的酋長
長翅的酋長

文章HarryPlanter » 週二 1月 9, 07 20:33

awth
Thank you

鯛兄
玩下啫,點敢雙向發展呀!
“你是否平時執執埋埋d好野來呀”
係呀,有用就係寶,無用就係垃圾。

GL
你錯喇,影相前先至加水,加吹水效果。如果D野唔飛出來就掂。
另外可以影一缸吉水,加效果再將相片合成又得。你又想唔想整番個呀?

Sean
一點也沒有誇張。同輩中(以草齡計) Wayne, Eric, Cat cat…etc,當我們仍在新手學習中有那一個不是以你為榜樣的?
我所指的水喉過濾水並不是RO水咁高級。只是一般家庭用炭芯過濾,把一些氯氣和雜質清除而已。
說到教學,那敢出教學。只是 set缸時拍下的過程而己。未曾整理。做好後必定告訴大家。

Tony
咁我就單刀直出。
我個缸無乜水氣(唔知正唔正常架)。可能因為我塊玻璃 (Sky light)唔係全封密,可以透氣。
有水氣只是在噴完水後先有,第二朝就無晒。不過夏天或春天濕度高時就唔知。
圖檔
施比受更為有福
忍一時之氣,風平浪靜
退一步,海闊天高
頭像
厚白的禁入
厚白的禁入

下一頁

回到 水陸景緻 - (水陸景討論與圖片區)

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客