sitemapsitemap

[討論]害蟲(躍尾蟲,木蚋Fungus gnats)

各種有關水陸景、保濕缸景的相關討論及造景相片分享;
亦包括相關的製造過程、物料準備, 以及各國網站及相關書藉的介紹!

版主: 版主管理群

[討論]害蟲(躍尾蟲,木蚋Fungus gnats)

文章sean » 週四 3月 30, 06 14:14

與純水草缸比較,水陸缸由於牽涉陸地部份及陸上植物,加上部份朋友會野採植物,害蟲似乎是大家遲早會面對的問題.特此開出此post給大家討論及分享防治心得.

先談躍尾蟲.

早前送草時有朋友問我水陸缸中有小小黑黑會跳的蟲子該如何處理,當時並沒有一個肯定的答案.及後翻查資料得出的結果是這朋友的缸中出現了躍尾蟲(或叫彈尾蟲),英文名叫springtails.是一種非常細小的昆蟲,白或黑色,身長少於2mm,無翅,常附在岸邊的玻璃,潮濕的背板上及岸邊;受驚時會跳到水面再彈到別處逃避.牠主要是住在潮濕的土壤,靠吃腐朽的物質為生,可說是生態系統的清道夫.
好消息是躍尾蟲對動植物並不構成害處.(養蛙的話還提供額外的食物)壞消息是要徹底消滅牠們似乎相當困難,尤其牠們棲息的環境正是潮濕的水陸環境.以下是一些綜合性的防治資料,但凡牽涉到用化學物質的都要小心,因會影響同缸的其他動植物:

1.保持環境,土壤有乾燥期,因躍尾蟲只能在潮濕土壤生存.

2.化學方法-取材自種非洲紫羅蘭的殺蟲法,用稀釋的洗潔精或一種名為Physan 20的藥殺蟲.(Physan 20對魚有害!!!)

3.放置小塊的馬鈴薯切片於土壤吸引躍尾蟲,到收集一定數量後把切片取出棄掉.
最後由 sean 於 週二 11月 13, 07 13:48 編輯,總共編輯了 3 次。
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章Sing:P » 週四 3月 30, 06 15:28

既然牠們是益蟲, 有需要杜絕牠們嗎?

牠們會否帶來負面的影響?

飼養中...
頭像
Sing:P
抱卵的虎牙
抱卵的虎牙

文章cwkit » 週四 3月 30, 06 15:41

Sing:P 寫:既然牠們是益蟲, 有需要杜絕牠們嗎?

你喜歡看景的時候有o的野陏陏下嗎? :lol:
只在于個人喜好, 我就不喜歡。
cwkit
不一樣迷宮
不一樣迷宮

文章Andy Kong » 週四 3月 30, 06 16:36

絕對有負面的影響,叫 WAF, Wife Acceptance Factor,益蟲和老婆很小能共存! :wink: :wink:
最後由 Andy Kong 於 週四 3月 30, 06 17:10 編輯,總共編輯了 1 次。
Andy Kong
Andy Kong
可愛的新燈
可愛的新燈

文章GL » 週四 3月 30, 06 16:49

很好的分享! 又學多樣野! TKS!
新的開始
頭像
GL
水族田園
水族田園

文章kit » 週四 3月 30, 06 16:54

益蟲和老婆很小能共存!

Very good sentence & have same feeling... :mrgreen:
"我不知第三次世界大戰用什麼武器, 但我知第四次世界大戰會用木棍和石頭...."---愛因斯坦
頭像
kit
水族田園
水族田園

文章sean » 週四 3月 30, 06 18:14

Andy Kong 寫:

絕對有負面的影響,叫 WAF, Wife Acceptance Factor,益蟲和老婆很小能共存! :wink: :wink:

Andy兄真風趣!! :lol: 但這亦道出事實,因躍尾蟲不會一隻半隻咁出現,而係幾十隻咁;莫講話女士們嚇怕,連我地D男人都覺得幾礙眼下.

以下係一D相關的LINK,有躍尾蟲的相,睇睇你地有冇遇到.
其實乜野事後殺蟲方法都係假,最緊要都係把所有SET缸的材料及植物消毒殺蟲最保險.

http://www.longview.k12.wa.us/mmhs/scie ... mbola.html

http://www.whatsthatbug.com/springtails.html
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章fushingchu » 週四 3月 30, 06 18:14

Thanks for sean!! :-D :-D :-D It's a very detail... :-D
Fish:
DT Plakat x 1 (15-9-2014)
Fancy Plakat x 1 (1-12-2014)
圖檔
頭像
fushingchu
皇冠小珠鱗
皇冠小珠鱗

文章阿袁 » 週四 3月 30, 06 19:13

建議:是否可以講一種蟲的履歷,同時出埋佢張相,如此我們可能更方便辨認, 謝謝...................... [em23]
Nikon D7100+Sagma 50~500 上山尋雀^^
頭像
阿袁
耀眼的新金
耀眼的新金

文章Andy Kong » 週四 3月 30, 06 21:30

sean 寫:Andy兄真風趣!! :lol: 但這亦道出事實,因躍尾蟲不會一隻半隻咁出現,而係幾十隻咁;莫講話女士們嚇怕,連我地D男人都覺得幾礙眼下.

以下係一D相關的LINK,有躍尾蟲的相,睇睇你地有冇遇到.
其實乜野事後殺蟲方法都係假,最緊要都係把所有SET缸的材料及植物消毒殺蟲最保險.

http://www.longview.k12.wa.us/mmhs/scie ... mbola.html

http://www.whatsthatbug.com/springtails.html

咁做過過來人, 我又週身瘾乜都玩,WAF 呢樣嘢自然 Hi 過唔小啦! :cool: :cool:
Andy Kong
Andy Kong
可愛的新燈
可愛的新燈

文章taktakb » 週四 3月 30, 06 21:44

3.放置小塊的馬鈴薯切片於土壤吸引躍尾蟲,到收集一定數量後把切片取出棄掉.
請問係咪咁放 :?:
如果收集到,我再post給大家睇 :lol:

在此多謝sean兄的資料 :-D

另外我想買條蝴蝶魚去食水面的昆蟲,
請問佢食唔食蝦架 [因見佢個口都幾大下] :lol:
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
taktakb
金黃的金膠
金黃的金膠

文章sean » 週四 3月 30, 06 23:07

taktakb 寫:3.放置小塊的馬鈴薯切片於土壤吸引躍尾蟲,到收集一定數量後把切片取出棄掉.
請問係咪咁放 :?:
如果收集到,我再post給大家睇 :lol:

另外我想買條蝴蝶魚去食水面的昆蟲,
請問佢食唔食蝦架 [因見佢個口都幾大下] :lol:

我都係呢幾日上網同睇書先知道有這方法,TTB兄麻煩你幫我地做實驗喇!其實我有個提議-如果陸地部份能夠停止供水幾日等佢乾D,無咁適合躍尾蟲的潮濕環境,逼佢地去晒馬鈴薯度,可能功效仲大.

如果你仲養緊蝦既話我勸你唔好買蝴蝶魚呀!!多多蝦都俾佢食晒!!不如考慮下黑摩利啦,又食藻又清除水面D野.

你個缸依家幾好呀!但係點解條水平線仲係斜既? :lol:
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章taktakb » 週四 3月 30, 06 23:43

但係點解條水平線仲係斜既?
呢個問題要搞掂我老婆先可解決 :lol:
[因我都想買過個櫃,講真~我都驚架] :lol:
其實陸地部份我無比水佢架,
但唔知係咪棵榕樹d根勁,
我見佢d根已生到落水度 :-(
咁即係話隔住泥同水塊膠板已失去作用,
所以d泥成日濕囉 :-(

請問除黑摩利外,還有什麼小形魚可選擇 :wink:
頭像
taktakb
金黃的金膠
金黃的金膠

文章sean » 週五 3月 31, 06 9:50

請問除黑摩利外,還有什麼小形魚可選擇

彩虹燕子,雲石燕子,手斧魚,,孔雀呢d在水面覓食既魚都可考慮.

一晚過去,有冇捉到蟲子?
頭像
sean
水 族 田 園
水 族 田 園

文章taktakb » 週五 3月 31, 06 10:59

今朝返工前睇無乜收獲 :lol:
淨係見到d薯仔黃晒同痴左d泥上去 :lol:
收工再睇下點再報告 :nov_agree:

彩虹燕子,雲石燕子,手斧魚,,孔雀
對蝦既殺傷力大唔大 :-(
再唔係可能要放棄養蝦囉 :cry:
頭像
taktakb
金黃的金膠
金黃的金膠

下一頁

回到 水陸景緻 - (水陸景討論與圖片區)

sitemapsitemap

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客